Hellvi och norra Gotland bjuder på en vacker ofta karg natur. Kusten har oändligt många smultronställen. En fantastisk plats är St Olofs Holm där man har en vidunderlig utsikt över stad och land. Här lockar också en söt badvik och fina promenadstråk.

NATUR/KULTUR:
Hela Hellvi är en plats som har sina rötter i kalkindustrin. En del av kalket kom från hällmarksområdet Kyllaj hajdar där naturen nästan är helt platt och trädlös. På flera ställen finner man spår av små, grunda kalkbrott. I den täta skogen mellan hajdarna och raukarna växer den lila orkidén purpurknipprot som blommar i juli månad och har en speciell vaniljdoft.

Runt socknen finns storslagna naturområden. Från klintkanten vid Kyllaj har man en hänförande utsikt över raukar, kalkruiner, hamnar, hav och skärgård med holmarna Klasen, Fjaugen och Lörgeholm.

S:t Olofs holm
är den sydligaste udden i Hellvi socken med en storslagen utsikt över kust och hav. Enligt sägnen var det här som den norske kungen Olof Haraldsson i början av 1000 talet gick iland på sin resa till Ryssland och kristnade gotlänningarna. Ett härligt strövområde där man gärna kan ta med sig kaffekorgen.

Lergravsporten
är en av Gotlands märkligaste raukar som reser sig ståtlig i raukområdet vid Lergrav i Rute. Vid Lergrav och naturskyddsområdet Husken bjuder naturen på ett öppet landskap och från raukområdena har du en vidunderlig utsikt ut över havet.

Furillen
ligger mellan Husken och Lergrav och är en halvö med ett fantastiskt kargt landskap. Ute på Furillen, inrymt i en gammal fabrik, ligger ett läckert lyxhotell med egen fotostudio, restaurang och café.

Strandridaregården i Kyllaj
har anor från 1700-talet då kornetten Johan Ahlbom - krigare i Karl XII:s armé utnämndes till kustbevakningsman eller strandridare som det kallades, vars uppgift var att skydda trakten mot olaga handel och smuggling. Museet ligger nära havet och spännande kalkstensugnar.

Hide Kulturbrott
är ett gammalt kalkstensbrott där det arrangeras unika musikarrangemang sommartid. En häftig plats att ströva omkring i.

KUST/BAD:
Vid Hideviken finns en härlig långgrund sandstrand perfekt för de små barnen. Intill stranden ligger de lilla fiskeläget Boviken.

AKTIVITET:
I Valleviken kan man hyra kajak och på egen hand paddla längs med kusten och ut till öarna utanför.

Smöjen kalkbrott
är en spännande plats populär bland dykare. Längs med hela udden bjuder havet på fantastiska dykupplevelser. Det är dock förbjudet att dyka i kalkbrotten vid den gamla kalkstensfabriken.

RESTAURANG & CAFÉ:
Fabriken Furillen restaurang
med unik meny varje dag som utformas exklusivt för varje tillfälle. Stamgäster föredrar att låta köket överraska. Endast bordsreservation.

Sjökrogen Valleviken är en trevlig restaurang och café beläget i hamnen. Sjökrogens klassiker fisk- och skaldjurspanna kan avnjutas i den mysiga källaren eller sommartid på uteserveringen direkt vid kajkanten.

LÄNKAR:
Fabriken Furillen
Valleviken
Strandridaregården Kyllaj
gotland.net